Artikel af Simon Lund, foto af Tine Harden, fra Politiken d. 13. november 2020

Der var engang, hvor Aarhus var Danmarks popmusikalske hovedstad, og Lars Muhl var en stjerne, der kiggede på verden over sine solbriller, mens han satte storladne rocksange i 1980’er-blå svingninger med sin passionerede croon.

I dag er det efterhånden mest hiphop, der giver Aarhus musikalsk kant, og når Lars Muhl kigger mod stjernerne, er det gennem den spirituelle linse, han har betragtet tilværelsen med igennem mange år. Imens er det andre folk som Lis Sørensen, der holder Lars Muhls gamle sangskat i live, når hun stadig synger den oversatte Muhl-ballade ’Ind til dig igen’.

Lars Muhls vej til status som den danske krydsning af elegant Bryan Ferry og lapset David Bowie begyndte i forskellige aarhusianske rockbands som Dragon Five og Daizy i 1970’erne.

Efter en tid på Det Jyske Musikkonservatorium førte Muhl ved overgangen til 1980’erne an som stemmen i gruppen Warm Guns, der gav et dansk bud på tidens new wave.

Da resten af bandets medlemmer fandt pladser i andre aarhusianske musik-foretagender som Anne Linnet Band, Gnags og Bamses Venner, gik Lars Muhl solo. Og det gjorde han på det aarhusianske pladeselskab Genlyd og med al den bombastiske og grandiose udstråling, der lå i 1986-debutens titel: ’ The Glorious Art of Breaking Little Girls’ Hearts and Blowing Big Boys’ Brains’.

Pigernes hjerter smeltede til lyden af storromantikeren Muhl på ’One More Minute’ (forlægget for ’Ind til dig igen’), og drengene fik knoppen blæst af med horn- og synth-intensitet på ’Big Boys Are Hungry’.

Året efter satte Lars Muhl sig for altid i den danske jukeboks, da han croonede for på Kasper Windings lydomslag til tv-serien ’Én gang strømer …’, den futuristisk funkede ’Sjæl i flammer’. Storhed og fald i samme flotte bevægelse.

Herfra hentede Lars Muhl også titlen på sin første bog i 1993, erindringssamlingen ’Sjæl i flammer’. Og med den skiftede Lars Muhls karriere kurs.

Muhl udgav yderligere et par album og har været medlem af komponistforeningen DJBFA’s bestyrelse, men indstillede musikkarrieren i 1999 og begyndte i stedet at skrive bøger.

Både romaner og spirituelt undersøgende værker, der med tiden er blevet oversat og solgt til mange lande. I 2013 placerede Londons ældste boghandel for esoterisk og okkult litteratur, Watkins Books, Lars Muhl på listen over de 100 mest indflydelsesrige spirituelle personer.

I dag betegner Lars Muhl sig selv som musiker, mystiker og forfatter. Han holder foredrag sammen med sin hustru, lydterapeuten Githa Ben-David, skriver blogindlæg om visioner, han har fået i Pyrenæerne, og driver Gilalai-Instituttet for Energi og Bevidsthed.

Lars Muhl er også vendt tilbage til musikken sammen med sin hustru i form af et par fælles new age-udgivelser.