Blogindlæg af Lars Muhl fra d. 2. februar 2013
I debatten om dansk landbrug og dyrevelfærd kan man erfare, at det er et meget ømtåleligt emne. Jeg har i mange år interesseret mig for dyrenes velfærd og landbrugets måde at omgå dyrene på. Det har ført til, at jeg er blevet beskyldt for ikke så lidt, også af mennesker, som jeg egentlig troede kunne sætte sig ind i et dyrs lidelser, når man mishandler det.
Yeshua (Jesus) blev uddannet hos Essenerne på Karmel-bjerget. Essenerne var vegetarer. Yeshua var vegetar.
Yeshua sagde: ‘Hvad I gør mod disse mine mindste, gør I mod mig!’.
Angår det så ikke os, der kalder os kristne. Eller gælder det ikke?
På diverse hjemmesider, der taler dyrenes sag, samt på youtube, kan man se film, som viser, under hvilke forhold dyrene opdrættes, også i Danmark. Men ikke ret mange kan holde ud at se disse film. Og forståeligt nok. Det er frygtelig ubehageligt at være vidne til dyr, der, med store åbne sår, brok og bid, står på riste, på alt for lidt plads, med en eller flere døde grise liggende omkring sig.
I Danmark dør årligt 9 millioner smågrise, fordi de ikke kan komme til at dige hos soen. Ja, det er sandt, 9 millioner smågrise, det er cirka 25.000 smågrise om dagen.
Når man bare nævner det, får man at vide, at man er hashrygende københavner fra Christiania, rød, kommunist, eller at man hader landmænd og ikke ved, hvad man taler om. Men uanset hvad man end er, så forandre det jo da ikke grisenes situation.
I Danmark kaldes en gris en produktionsenhed. Det vil sige at man meget bekvemt, og med et snuptag, reducerer dyret til en slags ting, man kan gøre med hvad man vil. Og det gør man så. Man gør alt det, der skal til, uanset hvad det er, for at klemme mest mulig profit ud af dyret.
I Danmark vaccinerer man ikke syge dyr alene. Nej, man vaccinerer hele besætningen, uanset om den er rask eller syg. Det er lettere. Og da landmanden kan gøre det, stort set uden at skulle spørge andre end sig selv, er der ingen til at rådføre ham. Enhver kan regne ud, hvad det medfører. Alarmerende resistens.
En gris er klogere end en hund, og jeg kunne godt tænke mig at se, hvor mange hundeejere, der ville byde deres hund de samme forhold, som man byder grisene i dag.
En gris kan føle smerte nøjagtig ligesom alle andre levende væsener. Også når man kastrerer dem og klipper deres haler uden bedøvelse.
Jeg har selv spist kød engang. Lige indtil jeg besøgte et slagteri.
Mange tror ikke, at det er muligt at overleve uden kød. Men faktisk så er chancen for at du undgår mange af de klassiske livsstils sygdomme som hjertekarsygdomme etc. meget mindre, hvis du spiser vegetarisk.
Og når man tænker på, at der går cirka 3 – 5 kg korn og 5.000 liter vand til at producere 1 kg. grisefars, og at alt det korn, vi dyrker i Danmark går til at fodre dyr med, ja at vi faktisk rydder regnskov i Sydamerika, så de der kan dyrke endnu mere foder til vores dyr, så forstår man hvorfor det IKKE er det industrielle landbrug, som vi kender det, der skal løse fødevarekrisen i verden.
For hver gang vi spiser en bid industrielt frembragt kød, så tager vi maden ud af munden på den tredje verden.
Kun ved at omlægge til økologiske brug, og kun ved at vi forbrugere, nedsætter vort enorme forbrug af kød, kan den tredje verden, miljøet, økonomien og dyrene få det bedre.
Husk, at svineeksporten kun udgør 5% af den samlede danske eksport til udlandet. Og uden massive tilskud fra os skatteydere, er det en kæmpe underskudsforretning.
Det er en industri, der ikke alene er urentabel, den er også miljøbelastende i en grad, som vi slet ikke kender omfanget af endnu.
Og så har jeg slet ikke været inde på, hvad det gør ved mennesket på et højere plan, at spise celler fra døde dyr, fyldt med frygt og negative energier.
Der findes efterhånden så mange fine kogebøger, med vegetariske og delvis vegetariske, økologiske retter, at vi har alle muligheder for at gøre noget selv – NU.
Hvis du paster dette link, kan du se en liste over kendte vegetarer, ogf forsikre dig om, at man godt kan leve meningsfyldte liv uden kød:
http://al.godsdirectcontact.org.tw/vg-vip/query/index.php?Page=1&nation=All&category=All&keyword=
Jeg er IKKE ude efter landmændene. Hvis det stod til mig påtog politikerne og vi forbrugere os det ansvar, at løse bønderne af deres kæmpegæld, så de kunne omlægge bedrifterne og igen lave landbrug, de kunne være stolte af. Der er så mange landmænd, som gør et stort stykke arbejde, og som gerne VIL, men som ikke kan pga. gældsfælden. Men det retfærdiggør ikke, at man uanfægtet fortsætter den aktuelle diskurs.
Økologi er fremtiden. Det er der slet ingen tvivl om. Og for hver dag, der går, hvor vi blot sidder med hænderne i skødet og forsvarer vores ‘ret’ til at behandle andre levende væsener og miljøet, som vi vil, så bliver tingene kun værre.
‘Det værste er ikke selve forbrydelsen, men passiviteten fra dem, der blot vender ansigtet den anden vej, mens den bliver begået.’ (Albert Einstein)
Efter offentliggørelsen af en artikel om dyrenes forhold, blev jeg for nogen tid siden kontaktet af en rasende mand, der med Et Kursus i Mirakler i hånden, skældte mig ud og sagde, at man skulle tilgive andre. Jeg svarede, at det ville jeg også gerne, men at det jo ikke ændrede forholdene i den tredje verden, eller gjorde en forskel for de dyr, der fortsat lider. Deres lidelser forsvinder jo ikke, bare fordi man tilgiver dem, som piner dem.
Grisenes lidelser forsvinder ikke, blot fordi vi lukker øjnene og håber, at det er anderledes når vi åbner dem igen. Vi er nødt til at gøre noget nu. Og lidt er bedre end slet ingenting.
‘Hvad I gør mod disse mine mindste, gør I mod mig!’ (Yeshua)
Der findes en universel, guddommelig lov, som siger, at alle vore handlinger vender tilbage til os. Er det hvad der sker nu? Er de resistente bakterier, som kan smitte os mennesker, og som forkerne siger, kan bryde ud i pestlignende epidemier, hvornår det skal være, resultatet af vore handlinger, som nu vender tilbage til os?
For mindre end en måned siden udtalte nogle af de mennesker,vi har sat til at varetage folkets sundhed, at der ikke var grund til alarm. Det blev sagt for åben TV-skærm. Nu en måned senere, viser tallene over smittede grise, at der i høj grad er grund til at slå alarm.
I kølvandet på et afsnit i TV-serien Borgen, som handlede om svineavl, gør landbruget alt for at tilbagevise TV-seriens påstande. Kritikerne af landbruget bliver nærmest sammenlignet med landsforræddere og lignende. Hvorfor har landbruget så svært ved at tage kritik til efterretning?
En enkelt landmand stod dog frem og sagde, at afsnittet i Borgen var for vagt, for det stod meget værre til i virkeligheden.
Misforstå mig ikke. Jeg dømmer ikke nogen, men konstaterer blot, at der aldrig er kommet noget godt ud af grådighed, ligegyldighed og kynisme.
Dette er åbenbart et yderst følsomt emne. Der er så mange følelser involveret omkring det, vi spiser, og som er en del af vores arv, opvækst og kultur. Jeg voksede selv op med farsmad i 1950erne, men det var mens grisene trods alt stadig havde krølle på halen. Sådan er det ikke mere, men det tænker vi ikke over, for de grise, der er afbildede udenpå slagterforretninger og svinetransporter, både smiler og krøller halerne for a fortælle os, at vi med god samvittighed kan fortsætte med spise dem. Derfor forstyrrer billederne, filmene og tallene fra den virkelige verden os, og giver koteletterne en bismag, som vi ikke bryder os om.
Hvis du vil vide mere, har Dansk Naturfredningsforening samlet tal fra bl.a. Danmarks Statistik, WHO, Folketinget og en lang række andre institutioner, og fremlagt dem i en pjiece ‘Sådan ligger landet – tal fra landbruget 2012’. I den kan man selv orientere sig om situationens alvor.
Skriv til dine politikere, skriv til aviserne og giv udtryk for din holdning. Kun sådan kan vi hjælpe landmændene, økonomien, folkesundheden, miljøet, dyrene, og fødevaresituationen.
På www.stopsvineriet.nu kan du hente flere informationer.
Det er os, der skal fortælle politikerne hvad vi ønsker, der skal ske, for ellers sker der desværre ingenting.
Tak.